Pas godt på din hørelse!

Ifølge Høreforeningen har mindst 800.000 danskere problemer med hørelsen. Kun omkring 300.000 af dem har høreapparater. Når vores syn begynder at drille, går vi typisk til øjenlæge eller optiker relativt hurtigt. Vi foretrækker ganske enkelt at se klart og skarpt, og reagerer som hovedregel meget hurtigt, hvis vi ikke længere gør det.

Sådan er det imidlertid ikke med hørelsen.

Til trods for at høreapparater i dag er ganske små og svære at få øje på, og selvom teknologien i dag muliggør skræddersyet finjustering helt ned til det enkelte menneskes individuelle behov for forstærkning, så venter vi i gennemsnit syv år, fra vi første gang erkender, at vi har problemer med hørelsen, og til vi handler på det og anskaffer os høreapparater.

I de gennemsnitligt syv år, hvor vi ganske langsomt mister evnen til at høre en hel masse hverdagslyde, får den del af vores hjerne, der bearbejder lyd, samtidig mindre og mindre at foretage sig.

God, gammeldags hjernegymnastik i form af for eksempel kryds-og-tværs og sudoku er stadig fantastisk effektivt, men aktiviteter, der indeholder lyd-input, er altså mindst lige så vigtige at supplere med. Det kan være alt fra at lytte til radio, lydbøger eller podcasts, og til at indgå i forskellige sociale sammenhænge.

Hvis du ikke har høreapparater, men er usikker på, om du hører optimalt, så få din hørelse tjekket hos en ørelæge. Jo før, du opdager et høretab, desto tidligere kan du afhjælpe det med høreapparater og få en lettere start som høreapparatbruger.

Hvis du har høreapparater, men alligevel ikke synes, du hører optimalt, så gå til din hørespecialist. Der kan nemlig være mange årsager til det. Problemet kan være så simpelt som ørevoks, og dermed være løst så snart det blive fjernet. Der kan også være sket noget med selve høreapparatet, der gør, at det ikke længere fungerer helt efter hensigten. Endelig kan din hørelse have forandret sig siden du sidst fik dine høreapparater justeret, og så skal du selvfølgelig afsted til din hørespecialist igen.

Pas godt på din hørelse – den er vigtig.

(Foto: nonatickler, Pixabay)

Måske du også vil læse