Har du et høretab?

Den hyppigst forekommende form for høretab er aldersbetinget. Nøjagtig som dele af vores krop kan blive slidt med tiden, så kan vores hørelse også blive det. For nogle i en grad, der efterhånden kan gøre det så vanskeligt at høre, at det giver store udfordringer i hverdagen.

De første år kan det imidlertid være vanskeligt selv at afgøre, om ens hørelse er blevet ringere. Høretab kommer nemlig typisk snigende så langsomt, at de fleste ikke lægger mærke til det selv. Derfor er det i mange tilfælde familiemedlemmer eller venner, der begynder at bemærke, at der måske er skruet lidt rigeligt op for tv’et, eller at de oftere og oftere bliver mødt med et ”hvad siger du?”

Det er de småbitte hårceller i høresneglen, der bliver slidt med tiden. I modsætning til de fleste andre celler i kroppen, så udskifter vi ikke de små hårceller i høresneglen. Når de først går til, så kommer de ikke igen.

Det er hårcellerne, der sender elektriske impulser til hjernen, og efterhånden som de sætter ud på grund af slitage, kan man opleve, at der begynder at komme ”huller i lydene”. De hårceller, der typisk går til først, er dem, der formidler de lyse toner. Det kan for eksempel være lyden af at gå i visne blade om efteråret, eller når man bladrer i en avis. 

Jo længere tid, man mangler de lyde, man engang kunne høre, jo længere tid kan det tage at vænne sig til at kunne høre dem igen med høreapparater på. Derfor er det en rigtig god idé at få tjekket sin hørelse regelmæssigt, så et eventuelt høretab kan blive opdaget tidligt.

Hvis du er usikker på, om du hører optimalt, så kan du få din hørelse tjekket hos en ørelæge. Du kan også tage en gratis høretest online ved at scanne QR-koden med din mobiltelefon. Testen kan give en indikation af, om du bør søge vejledning hos en hørespecialist.

Jo før, du opdager et høretab, desto tidligere kan du afhjælpe det med høreapparater og få en lettere start som høreapparatbruger.

(Foto: Gerd Altmann, Pixabay)

Måske du også vil læse